Sumobrydning Japan: Endnu en stor oplevelse på din rejse til Japan

Kan du næsten ikke vente med at pakke din kuffert til den længe ventede Japan-rejse, du snart skal afsted på? Og har du et ønske om at komme ind og overvære en duel mellem to vaskeægte japanske sumobrydere?

Her i artiklen gør vi dig meget klogere på den japanske nationalsport. Det giver dig de bedste forudsætninger for at få mest muligt ud af det, hvis du er så heldig at få fingrene i en billet til en kamp mellem to sumobrydere i sværvægterklassen.

Hvad går sumobrydning ud på? Hvad er historien bag de mange rituelle handlinger, der er forbundet med nationalsporten? Og hvad spiser sumobryderne for at blive så frodige og så velpolstrede? Det tager vi nu et kig på.

Få dig en på opleveren – køb billet til en turnering i sumobrydning

Kommer du ind og overværer en duel mellem to japanske sumobrydere, vil du helt sikkert få dig en på opleveren.

Der er stor underholdningsværdi i den japanske nationalsport, hvor de store, velpolstrede sumobrydere udfører aparte ritualer og bevægelser i kamp-ringen, bærer en meget speciel påklædning, der ikke levner meget til fantasien, og har deres hår sat på en helt særlig måde.

Sumobrydning er på alle måder markant anderledes fra, hvad vi ellers er vant til at opleve, når vi tager ud for at overvære sportsbegivenheder.

Og det er der naturligvis en god forklaring på. Vi tager nu et smut tilbage i historiebogen for at klæde dig bedre på til en turnering i sumobrydning.

Sumobrydning: Et 1500 år gammelt frugtbarhedsritual

Vi skal bladre mere end 1500 år tilbage i den japanske historiebog for at lære mere om sumobrydningens oprindelse.

Sumobrydning er oprindeligt et frugtbarhedsritual, der har til hensigt at sikre en gunstig og god høst. Det er altså langt fra tilfældigt, at enhver japansk sumobryder er i overordentlig god stand, og at enhver sumobryder bevæger sig på en helt særlig og meget aparte måde i kamp-ringen.

Få en god høst og spis godt

Sumobrydernes størrelse hænger sammen med frugtbarhedsaspektet.

Vi kan sikkert hurtigt blive enige om, at der ikke kan herske nogen tvivl om, at en sumobryder hverken sulter eller lider nød, når det kommer til at få mad på bordet.

En sumobryder skal være stor, og en stor del af den daglige træning går faktisk ud på at spise tilstrækkeligt med kalorier.

Rituelle danse og bevægelser i kamp-ringen

Aparte danse og bevægelser hører til indledningen i enhver duel inden for sumobrydning.

Der er her tale om ritualer, der går mange år tilbage i tiden, og som kan føres tilbage til frugtbarhedsaspektet. Det samme gør sig gældende med sumobrydernes påklædning og håropsætning.

Intet er overladt til tilfældighederne, når det kommer til sumobrydning. Der er stærke traditioner forbundet med den japanske nationalsport, og den er spækket med ritualer.

Fra shinto-helligdomme til offentlige kamp-ringe

Tidligere blev sumobrydning fremført i shinto-helligdomme (shinto er Japans oprindelige trosretning eller religion). I dag foregår det i en lille japansk kamp-ring på kun 4,55 meter i diameter, der går under navnet dohyou.

Ceremoniel stemning og aparte bevægelser i kamp-ringen

Det kan umiddelbart være svært at greje, hvad det er, der foregår i den lillebitte kamp-ring, der ikke levner meget plads til de to velpolstrede sumobrydere, der skal mase og kæmpe mod hinanden.

Men at dømme efter de japanske tilskueres tilråb og dybe koncentration er det helt tydeligt, at der er noget helt særligt på spil, når to udvalgte sumobrydere træder ind i kamp-ringen.

Saltkastning, klask på låret og aparte danse

Inden den ultrakorte duel, der ofte er overstået på kun få sekunder, bevæger de to velpolstrede kæmper sig finurligt rundt og udfører forskellige rituelle bevægelser og danse. De kaster med salt, klasker sig selv på lårene og sparker benene op i luften.

Selvom det kan se en anelse aparte ud for det utrænede øje, er der kun stor alvor at spore i de japanske sumobryderes ansigter, der gør sig klar til at kæmpe mod hinanden.

Også de japanske tilskuere ser med stor alvor på den indledende del af sumobrydningen, og de klapper og giver lyd undervejs på bestemte tidspunkter.

Lynhurtig sejr i den japanske dohyou

Den indledende del med de mange ritualer er klart den største del af akten.

Når selve duellen til sumobrydningen starter, går der ofte kun ganske få sekunder, før den ene bryder får væltet den anden omkuld på gulvet, eller den ene bryder bliver skubbet eller mast ud af kamp-ringen.

Og så er der fundet en vinder.

Do’s and dont’s som tilskuer til sumobrydning

Du kan være helt sikker på, at der ikke er nogen på tilskuerrækken, der griner eller håner, når der bliver klasket på lår eller kastet med salt. Sumobrydning er dyb alvor, og det er en meget velanset sportsgren i Japan.

Sumobryderne har status som helte blandt den japanske befolkning, og deres hverv er dybt respekteret.

Derfor vil det være en god idé, at du også lever dig ind i stemningen, så du falder naturligt ind og på den måde udviser respekt for den japanske kultur og den japanske nationalsport.

Det skal du ikke gøre som tilskuer

Lad være med at pege fingre eller grine, når sumobryderne folder sig ud i den japanske dohyou med deres aparte bevægelser og danse.

Det kan du gemme til efter kampen, når du skal berette om oplevelsen til dine venner eller familie, eller når du vender kampen med din rejsekompagnon.

Der er en helt særlig og meget ceremoniel stemning forbundet med sumobrydning – og der findes ikke en bedre og mere autentisk måde at opleve den på end at overvære en duel.

Hvor i Japan kan du opleve sumobrydning?

Det er primært i de store byer i Japan, at du kan være heldig at rende ind i en sumobrydning-turnering.

Der bliver afholdt seks turneringer om året, og de finder sted i henholdsvis Tokyo (vært for tre årlige turneringer), Osaka, Nagoya og Fukuoka.

Spørg hos dit rejsebureau, hvornår turneringerne finder sted, og få hjælp herigennem til at få fingrene i en billet.

Kan du få lov at se sumobryderne træne?

Nej, det kan du desværre ikke.

Den eneste måde, du kan opleve sumobrydning på nært hold, er ved at købe billet til en af de seks årlige turneringer.

Der er den dag i dag stadig masser af mystik forbundet med sumobrydernes verden. Og de sumo-stalde, hvor sumobryderne lever og træner, er helt lukket land for resten af omverdenen.

Spot en sumobryder på gaden

Mange af de såkaldte sumo-stalde ligger i Tokyo i området, der hedder Ryogoku. Går du en tur her i området, kan du sagtens være heldig at støde på en eller flere brydere, der har deres daglige gang i området.

De er nemme at kende – med deres særlige hårpragt og deres gigantiske størrelse på omkring de 150 kilo.

Spis som en sumobryder – nyd et måltid chanko-nabe

De japanske sumobrydere har ry for at være nogle store basser – og det er de også. De gør, hvad de kan for at øge deres kampvægt, og det er en del af deres daglige træning at indtage store mængder mad.

Chanko-nabe er en af de retter, som sumobryderne spiser masser af. Der er tale om en kæmpestor gryderet med store mængder kød og grøntsager. Det er en proteinrig ret, der mætter godt.

Og du behøver ikke konsumere 5-6 tallerkenfulde til frokost, som sumobryderne gør. Du kan helt sikkert nøjes med en enkelt tallerken!

Leg sumobryder for en dag

Er du i Tokyo på besøg i Ryogoku-området, så gør dig selv den tjeneste at sætte tænderne i et måltid chanko-nabe på en af de lokale restauranter. Skyl gerne ned med øl, så kan du prøve at spise som en sumobryder for en enkelt dag.

Skal det være helt rigtigt, skal du gå hjem på dit hotel og tage en lur efter det mættende frokostmåltid. Sumobryderne har gerne brug for en lur på 3-4 timer efter at have indtaget den mættende frokost, der for dem består af 5-6 store tallerkenfulde.

HAR DU SPØRGSMÅL TIL VORES REJSER?

53 89 39 90info@japan-rejser.dk