Fejr nytår på japansk manér
Lad os starte med at sige: Der findes intet bedre tidspunkt at få et ægte indblik i japansk kultur end til nytår.
Nytår eller oshogatsu er ultimativt den største begivenhed på året, og her får du lokale skikke og ældgamle traditioner for alle pengene. Det er en tid, hvor nye tider og håb for fremtiden bliver budt velkommen med åbne arme.
Nytårssæsonen varer cirka fra d. 29. december til d. 3. januar, hvor japanerne har en række traditioner, de bruger dagene på. De ser blandt andet et bestemt musikprogram og kejserens nytårshilsen – og så mæsker de sig i traditionelle japanske nytårsretter.
Bemærk, at de fleste butikker er lukkede i disse dage.
Er der fyrværkeri til japansk nytår?
Ikke som vi kender det fra Danmark. Nytår i Japan handler mere om familie end om fest – og mange tilbringer dagene i familiens skød, når året rinder ud, og et nyt gør sin entré.
Hvis din indre festabe skal slippes løs nytårsaften, er der også mulighed for det. I de store metropolbyer kan du sagtens finde ‘countdown-parties’, så du kan skåle med dine venner til midnat.
Traditionsbundne nytårsskikke
Én af de mest udbredte traditioner er at besøge et tempel mellem d. 1.-3. januar, også kaldet hatsumode. Her kan du bede for godt helbred, verdensfred, tryghed eller andet, der står dit hjerte nært.
Der er altid store, lange køer ved de centrale templer i Tokyo, så det kan være godt givet ud at finde frem til en mindre i udkanten af byen.
Coming of age-dag
Denne begivenhed løber af stablen anden mandag i januar og er en dag, der er dedikeret til de unge mennesker, som er fyldt 20 år i det foregående år.
Her bliver de unge budt velkommen til voksenlivet, og dagen er en overgangsrite, der er blevet fejret i hundredvis af år. I Japan er du myndig, når du er fyldt 20 år. Derfra kan du lovligt drikke, ryge og køre bil.
En dag med fest, farver og iøjnefaldende outfits
Én af traditionerne ved Coming of Age-dag er tøjet. De fleste kvinder bærer en klassisk, lang kimono, mens mændene oftest har en form for jakkesæt på.
Det er en stor ting med det rette tøj, men da særligt kimonoerne kan løbe op i flere tusind kroner, er det også helt almindeligt, at man lejer én til dagen.
Der er generelt et stort fokus på flotte frisurer, makeup og det rigtige outfit, hvorfor fotograferne også har kronede dage på denne dag. Der bliver ikke sparet på noget – heller ikke på billeder fra den helt særlige begivenhed.
En familiedag med koncerter og tempeltur
Dagen bliver fejret i familiens skød og venners lag med forskellige aktiviteter, såsom koncerter og taler. Den enkelte bys borgmester byder eksempelvis de unge voksne velkommen med en tale.
Derefter tager mange til et tempel, da dagen også er en spirituel begivenhed. Her beder familien og den unge for godt helbred og succes videre i livet. En smuk overgang til det nye kapitel i livet.
Sidst på dagen bliver håret slået mere ud. Her bliver der holdt fester med vennerne, hvor de kan nyde en drink eller to – nu på helt lovlig vis.
Hvis du rejser til Japan i januar og på netop denne dag, er det en spændende dag at være vidne til. Der er god stemning i gaderne og glade unge mennesker, der fejrer livet. En god måde at få et indblik i japansk kultur og hverdagsliv.