Jul i Japan: Glem alt om den traditionelle danske jul

Får du sommerfugle i maven blot ved tanken om at pakke julegaverne ned i kufferten og tage din familie med til Japan for at fejre jul?

Vil du gerne have en anderledes jul i år, så giver det god mening at søge til Japan i december måned. Julen er ikke for japanerne, hvad den er for danskerne, og du er derfor garanteret en helt særlig og unik juleferie, hvis du vælger at holde jul i Japan.

Her på siden kan du læse meget mere om, hvad du kan forvente af en juleferie i Japan, og hvordan japanerne har for vane at fejre julen.

Julen er en ny tradition i Japan

Japan er ikke et kristent land, og de har derfor ikke den samme årelange tradition som os i Vesten, når det kommer til fejring af julen.

Faktisk er det først inden for de sidste årtier, at japanerne har taget julen til sig.

Jul i Japan er forbundet med masser af prangende julebelysning i gaderne, tusindvis af hyggeligt oplyste juletræer og sød julemusik på hvert gadehjørne.

Der er altså rig mulighed for at komme i julestemning, hvis du besøger en af de japanske storbyer i den søde juletid.

Japanisering af den amerikanske jul

Ligesom vi danskere er hoppet med på amerikanernes Halloween og Valentines Day, er japanerne blevet inspireret til at gøre noget ud af julen.

Da japanerne har taget den amerikanske jul til sig, bliver der absolut ikke sparet på noget, når det kommer til julebelysning og julepynt i det offentlige rum.

Bump ind i julemanden, et rensdyr eller en nisse på gaden

Wham’s ‘Last Christmas’ buldrer ud af højttalerne på alle offentlige pladser, og overalt kan du nyde den smukke julebelysning, der lyser op og bringer masser af hyggestemning på gaderne i den mørke decembertid.

Du kan også sagtens risikere at støde på julemanden i de japanske gader – og rensdyrudklædning og nissekostumer er også i høj kurs blandt de japanske indbyggere.

Én ting er, at der ikke er sparet på julebelysning og julemusik i det offentlige rum. Men hvordan ser det ud hjemme i de japanske stuer? Er der også fyldt med sød julestemning og masser af julepynt? Eller handler julen i Japan mest om pynt og julelys?

Pomp og pragt i det offentlige rum – knap så meget julehygge hjemme i stuerne

Mens det offentlige rum er smukt og overdrevet lyst op i juledagene i Japan, ser det anderledes ud i de små japanske hjem.

Her er julepynt en sjælden gæst, og det er kun de færreste japanere, der anskaffer sig et juletræ. Julen er ikke en højtid forbundet med en masse traditioner, og det er heller ikke en højtid, som japanerne fejrer ved at pynte hjemmet op og mødes med familien.

Faktisk er det nærmere at sammenligne med den måde, som vi fejrer Valentines Day på.

Jul i Japan er lig med romantik og kærestetid

Julen bliver betragtet som en romantisk højtid i Japan.

Kærestepar fejrer gerne den søde juletid med hinanden og udveksler gaver. Lidt ligesom vi kender det fra nyforelskede par hjemme i Danmark, der tager på date på Valentines Day og giver hinanden romantiske gaver.

Det er lige før, at man kan mistænke Japan for, at de er kommet til at blande Valentines Day og julen sammen!

Hvad laver japanerne den 24. december?

Den 24.december er ikke en helligdag i Japan, som vi ellers er vant til herhjemme.

De fleste skoler holder dog lukket den 24. december, men det gør sig langt fra gældende med alle de japanske arbejdspladser.

Det er juleaftensdag, der er højdepunktet, når du holder jul i Japan, og her står der ikke flæskesteg med brunede kartofler på menukortet.

Vi skal over i en helt anden slags julemenu.

Julemenuen står på friturestegt kylling (gerne fra KFC)

Selvom der i de japanske hjem ikke bliver holdt en stor julefest for familie og venner fra nær og fjern, har de fleste dog en tradition for, hvad julemiddagen skal bestå af.

Og hold du nu fast på hat og briller – for der kommer hverken and, gris eller gås på middagsbordet.

Japanerne nyder gerne en omgang friturestegte kyllingelår og kyllingevinger den 24. december – gerne på en restaurant i lokalområdet. Til dessert står den gerne på ‘Christmas cake’ i form af en jordbærlagkage eller en anden kage fra et konditori i nærheden.

Hjemmelavet mad er altså ikke nødvendigvis en del af pakken, når du fejrer jul på japansk manér.

KFC har taget patent på den japanske julemad

Hele traditionen med friturestegt kylling i julen kommer sig af, at Kentucky Fried Chicken kørte med nogle store, invasive julekampagner, da japanerne så småt begyndte at tage julen til sig i løbet af 70’erne.

Kentucky Fried Chicken kører stadig med masser af julekampagner for deres kylling overalt i de japanske byer i december måned, og deres salg boomer i julemåneden.

Takket være Kentucky Fried Chicken er det altså kylling, der står på menuen i Japan, når julen banker på døren.

Hvad med gaver den 24. december – er der ikke noget af den slags?

Har du en sød kæreste, kan du sagtens være heldig at få en gave den 24. december, når der er jul i Japan. Men ellers er der ikke alverden at komme efter, når julen rammer Japan.

I Japan giver nogle forældre med små børn dog også børnene gaver, som vi kender det herhjemme, og i mange tilfælde vil de fortælle deres børn, at julegaven kommer fra julemanden.

De fleste japanere har nemlig taget historien om julemanden til sig. Og det er også derfor, at de godt kan lide at klæde sig ud som nisser, rensdyr og julemænd i den søde juletid.

Meri kurisumasu = merry christmas på japansk

Opholder du dig i Japan i dagene omkring jul, vil du helt sikkert støde på den japanske frase ‘meri kurisumasu’.

Julereklamer og juleskilte vil være plastret til med japaniseringen af det amerikanske udtryk ‘merry christmas’.

Det er så direkte oversat fra amerikansk, som det kan blive. Og vil du gerne kunne ønske de japanere, som du møder på din rejse, glædelig jul, er det bare om at komme i gang med at øve dig på at sige ‘meri kurisumasu’.

Nytår i Japan – det er her, det sker

Er du stadig i Japan den 25. december, vil du blive overrasket over, hvor lynhurtige japanerne kan være. Og det bliver med et meget tydeligt, hvor lille en betydning julen har for det japanske folk.

Det er prompte slut med tonerne af ‘Last Christmas’, julebelysning og skilte med ‘meri kurisumasu’. Du står op til en helt ny verden, hvor alt relateret til jul og julebelysning er forsvundet som dug for solen.

Pludselig står den i stedet på riskager, dansende drager, bambus og gran. Nu sætter startskuddet til det japanske nytår ind.

Og det har en helt anden og meget større betydning for japanerne.

Nytåret er den helligste tid på året i Japan

Tager du til Japan for at fejre jul, bør du gøre dig selv den tjeneste at tage det japanske nytår med også. Det er en storslået oplevelse, der er forbundet med masser af traditioner, farvestrålende pynt og religiøse festligheder.

Det japanske nytår er på mange måder for japanerne, hvad julen er for vi danskere.

Henover nytåret samles de japanske familier og bruger tid sammen, og de japanske hjem er pyntet smukt og traditionelt med afskårne bambusstænger og nåletræsgrene.

Og sidst, men ikke mindst, har japanerne også tradition for at aflægge et tempel eller en anden helligdom et besøg i forbindelse med nytåret.

Ingen fest til den lyse morgen den 31. december

Den 31. december er en festdag i Japan.

Men det er ikke en festdag af den slags, som vi gør den til hjemme i Danmark.

Hvor vi gerne bruger nytårsaften på at skyde raketter af, se 90 års fødselsdag i fjernsynet og feste til den lyse morgen, hygger japanerne sig i familiens skød, spiser god mad, besøger et tempel og går tidligt i seng.

Den 1. januar har nemlig en helt særlig betydning i Japan, og derfor ringer vækkeuret ekstra tidligt denne morgen i de japanske hjem.

Alle japanere står tidligt op nytårsmorgen

Templerne holder åbent døgnet rundt nytårsnat, så japanerne kan tage hen og bede for, at det næste år vil blive godt og lykkebringende.

På japansk kaldes traditionen for hatsumairi eller hatsumode (oversat til dansk: ‘Det første bede-besøg’). 

Den første solopgang i det nye år er på samme vis noget ganske særligt for det japanske folk – og det er noget, som alle japanere står op for at se.

Den flotteste kimono bliver gerne fundet frem fra skabet, og dagen bliver fejret på traditionel vis.

Flere dages fejring med traditionsrig japansk mad

Maden, der bliver spist i nytårsdagene, er fyldt med traditioner – og mange af retterne er forbundet med en symbolsk betydning.

Ønsker du dig et langt liv, skal du fylde din tallerken med nudler. Beder du for et godt helbred, skal der grønne bønner til, og er det rigdom, du sigter efter, skal du øse æg på din tallerken.

Toshi-dama pengegaver og nengajo nytårskort

Nytårsdag får børn og unge under 22 år pengegaver fra de ældste i deres familie. Det er en årelang japansk tradition, og pengene bliver uddelt i nogle særlige pochi bukuro-kuverter.

Samme dag har de japanske postbude travlt med at omdele de traditionelle japanske nytårskort, der går under navnet nengajo. De bliver kun delt ud den ene dag, og det er en måde at ønske held og lykke i det nye år.

I mange tilfælde er der inkluderet en lotteriseddel i brevet med nytårskortet.

Jag onde ånder væk og køb billigt ind

Nytårsdag – og kun på denne ene dag af året – kan du ved de forskellige templer og helligdomme købe en hamaya. Det er en amulet i form af en dekorativ pil, der efter sigende kan jage onder ånder væk, hvis du hænger den op ved dit hjem.

Hos flere japanske stormagasiner og butikker kan du nytårsdag købe en lykkepose med blandet indhold til halv pris.

VIL DU HØRE MERE OM AT FEJRE JUL I JAPAN?

53 89 39 90info@japan-rejser.dk