Nytår: Den helligste tid
Nytår i Japan er ikke som nytår i Danmark. Det japanske nytår (o-shogatsu) strækker sig fra den 31. december til den 3. januar og er en af de helligste tider i Japan.
Modsat de festlige begivenheder, der finder sted nytårsnat og ud til den lyse morgen i Danmark, går man mere stille til værks i Japan. Nytårsmorgen har japanerne nemlig tradition for at bevæge sig ud og overvære årets første solopgang.
Templer og helligdomme holder døgnåbent nytårsnat, så japanerne kan komme og bede for det nye år iført deres smukkeste kimonoer. Traditionen kaldes hatsumode eller hatsumairi og betyder “det første bede-besøg”.
Nytårsdagene bruges sammen med familie og venner. Her får børn pengegaver (toshi-dama) af de ældre familiemedlemmer, og der bliver typisk serveret sechi-ryori, som er et festmåltid bestående af en masse små retter. Disse små retter har alle en symbolsk betydning - f.eks. lange nudler for et langt liv og æg for rigdom.
Man kan sammenligne det japanske nytår med den danske jul - en højtid med fokus på samvær, god mad og gaver. I nytårsdagene vil mange butikker desuden være lukket frem til den 4. januar.
Jul: Japans romantiske højtid
Er man i Japan under jul og nytår, skal man ikke blot forvente et noget anderledes nytår. Også julen er en højtid, der afviger meget fra den, vi kender i Danmark.
Ved første øjekast kan december i Japan virke velkendt med julepynt i alle butiksvinduer og store flotte juletræer, der lyser op.
Japanernes glæde for pynt og pragt snyder dog. Fejringen består nemlig i et mindre setup uden gaver og nævneværdige traditioner - som regel med en middag med kylling og en flødeskumsdækket sandkage - en såkaldt Christmas Cake.
Den 25. december vil du opleve, at julelandskabet af pynt bliver skiftet ud med nytårsdekorationer så langt øjet rækker, heriblandt gran, bambus og drager.
Selvom julen ikke har samme betydning som derhjemme, er det en af de mest romantiske højtider i Japan. Det bliver anset som en anledning for kærestepar til at fejre kærligheden. Faktisk er julen i Japan mere romantisk end den amerikanske mærkedag, Valentinsdag.
Japansk mad og måltider: Velsmag og høflighedskultur
Maden er en stor del af den enkelte japaners DNA, og de japanske madtraditioner er gennem århundrede blevet udviklet og forbedret.
Det er også den karakteristiske madkultur, der gør Solens Rige til et attraktivt turistmål.
I Japan er friske råvarer omdrejningspunktet for de lækre specialiteter, som serveres på ethvert gadehjørne såvel som i private hjem. Overalt finder du traditionelle detailmarkeder, hvor der handles et utal af friske råvarer.
Det japanske køkken bestod oprindeligt af ris, misosuppe, syltede grøntsager og urter. I dag fylder proteinerne mere, og karakteristisk for de japanske retter er unægteligt velsmag og fuld smæk på umamien.