Japans klima: Hedebølger, regnskyl og snestorme

Japan går også under navnet Solens Rige, som stammer fra det japanske navn for Japan, “Nihon” (日本). Men det kan også referere til de mange solrige dage, landet byder på. 

Men det store land kan også vise sig fra både sin regnfulde og kolde side afhængigt af, hvor og hvornår du besøger landet. 

Japan er et ørige bestående af over 7.000 øer, der danner en bue. Landet strækker sig over 2.400 kilometer, og det er derfor en umulig opgave at skære klimaet over én kam. Bliv derfor klogere på vejret på tværs af landet med udgangspunkt i tre byer.

Vi ser nærmere på klimaet:

  • Mod nord (Hokkaido)
  • I den centrale del af landet (Honshu) 
  • Mod syd (Kyushu) 

Læs med her og få også et indblik i det særlige vejrfænomen tyfoner

Vi kommer til sidst med gode råd til pakkelisten. Kufferten skal pakkes forskelligt, afhængigt af hvor du skal hen. Fra skibriller til solhat – Japan er et land, der byder på mange forskellige vejroplevelser. 

Vejret i Japan – de få fællesnævnere 

Overordnet set er det nordlige Japan domineret af køligere vejr med op til flere meter sne om vinteren. I det centrale Japan er vejret mere tempereret med både sol, regn og høj luftfugtighed. Mod syd, særligt nede ved Okinawa-præfekturet, får du masser af sol og d-vitaminer, der indbyder til strandhygge.

Det er dog groft skitseret. For temperaturen i Sapporo i Hokkaido kan eksempelvis nå op på omkring 25 grader om sommeren, og i hjertet af landet skifter årstiderne, som vi kender dem herhjemme med kolde vintre og varme somre. 

Men vi skal pege på noget, der binder Japan sammen vejrmæssigt, så er det regnsæsonen

Regnsæsonen, kaldet “tsuyu”, begynder i starten af juni og varer til midten af juli. Stort set hele landet er påvirket af regn i varierende mængder, men i Hokkaido forbliver det for det meste tørt. 

Regner det så hver dag? Nej, regnsæsonen betyder ikke daglig regn, men der kan komme store skyl indimellem, hvor du må søge ly under paraplyen. 

Klimaet i Hokkaido – snefald og solrige dage 

Har du planer om at tage til det nordlige Japan og Hokkaido, tager du til den koldeste region i landet. 

Her er gennemsnitstemperaturen omkring 11 grader. Om vinteren kan temperaturen falde til -8 grader og op til 25 grader om sommeren.

I grove træk kan klimaet sammenlignes med centraleuropæiske vejrforhold. Generelt køligt med en del regn, men du vil også kunne opleve høje temperaturer om sommeren. 

Ikke ulig det, vi kender fra Danmark. 

Derudover når vandtemperaturen heller ikke op på mere end højst 22 grader, så Hokkaido er ikke badenymfernes paradis. 

Vil du nyde godt af de lunere temperaturer, skal du besøge det nordlige Japan mellem maj og oktober. Vil du derimod suse ned ad de japanske skipister, får du perfekte forhold til det nordpå om vinteren. Området er kendt for sin fantastiske puddersne og store skiresorts. 

Foråret og efterår i Hokkaido – flotte farvespil 

Vil du opleve Hokkaido fra sine smukkeste sider, er foråret og efteråret gode tidspunkter at rejse til øen på.

Når den sidste sne er smeltet, indbyder de solrige dage til vandreture rundt i øens mange nationalparker. Derudover kan du få et enestående udsyn til blomsten over dem alle i Japan: Kirsebærblomsten med sin sarte, lyserøde farve. I maj springer den ud i fuldt flor i Hokkaido og giver dig grund til at tage kameraet frem. 

I efteråret bliver øen klædt i intense gule, brune og røde efterårsfarver i et flot samspil. Her er luften kølig og tør, og du undgår de tyfoner, der kan opstå rundt omkring i landet i efteråret. Mere om tyfonsæsonen sidst i artiklen. 

Klimaet i Honshu – en blandet affære  

Honshu er Japans største ø, hvor omkring 80 % af befolkningen bor. Det er her, du finder hovedstaden Tokyo og byer som Kyoto, Hakone, Hiroshima, Osaka og Kobe. 

Derfor varierer vejrforholdene og temperaturerne en del på tværs af Honshu. I det nordlige Honshu er der generelt koldt om vinteren (gennemsnitstemperatur på 0 grader), mens de sydlige egne har mildere vintre. 

Om sommeren kan der blive stegende hedt i hovedbyerne som Tokyo, Kyoto og Osaka. Temperaturen kan nå op over 35 grader, hvilket kræver løst tøj, en solhat og en portion tålmodighed, når du bevæger dig rundt i storbyens varme gader. Juni er desuden den vådeste måned på grund af regnsæsonen. 

Vil du undgå kulde og hedebølger, skal du besøge Honshu i foråret eller efteråret. Her får du de mest behagelige temperaturer. Præcis som i Hokkaido kan du både nyde kirsebærblomster og efterårsfarver på tværs af hovedøen. 

Klimaet i Kyushu – tropisk nedbør og høje temperaturer 

Kyushu er beliggende ud for den sydlige spids af Honshu og har et spænd i temperaturer fra sommer til vinter på 5°C til over 30°C. 

Vintrene er milde, og om foråret og sommeren får du masser af skønne, solrige dage. Vil du gerne nyde godt af et subtropisk klima, der indbyder til afslappende stranddage, er det en god idé at tage til det sydlige Japan. 

Når det kommer til at svømme i det turkisblå vand, er det bedst mellem midten af juli til slut august – herefter begynder de mange brandmænd at komme til overfladen. 

Bemærk dog, at der er risiko for tyfoner på Kyushu mellem august og september. Mere om det her. 

Tyfoner: Japans vilde vejrfænomen   

Rejser du til Japan i efteråret, skal du være opmærksom på tyfonsæsonen. Tyfoner er kraftige hvirvelstrømme, der både bringer orkan, regn og torden med sig. De kan nå en størrelse på op til 200-500 km i diameter. 

Japans tyfonsæson varer fra sidst i august og det meste af september. Når en tyfon er kraftigst, varer den omkring et par dage – og derfor er det bedst at blive indendøre. Her får du i den grad mulighed for at se naturens kræfter på tæt hold. 

Tænk over at være fleksibel i dine rejseplaner, hvis du skal bevæge dig rundt i landet i efteråret. Du kan være uheldig, at offentlig transport bliver aflyst, skulle der komme en tyfon forbi.  

Vær beredt på al slags vejr – 3 tips til pakkelisten 

Nu er du forhåbentligt blevet klogere på det japanske klima – og med så stort et land, er det umuligt at give absolutter, når det kommer til vejret. 

Derfor er det en god idé at have lidt af hvert med i kufferten, så du er klar på alt slags vejr. Få inspiration her. 

1) Hav et regnslag ved hånden  

Et regnslag er perfekt at have med i tasken, når du er i Japan. Særligt, hvis du besøger landet i sommermånederne, hvor der indimellem kommer store regnskyl. Regnslaget fylder ikke meget i tasken, men er yderst rart at have, hvis der pludselig bliver tændt for vandhanen. 

2) Medbring en varm sweater 

Selvom det kan blive ulideligt varmt særligt i det centrale og sydlige Japan, kan aftenerne også blive kølige. Husk derfor en varm sweater, du kan tage på under jakken. Så holder du dig varm og fri for forkølelse, når du går hjem fra restauranten til hotellet om aftenen. 

3) Få styr på fodtøjet 

Uanset, hvornår på året du skal til Japan, kommer du højst sandsynligt til få nogle kilometer i benene – både i storbyerne, men også, hvis du planer om at tage nordpå på vandreture. 

Derfor er det en god idé at pakke et par behagelige sko eller støvler. Har du planer om at opleve nogle af Japans mange templer og shrines, så husk sko, der er nemme at tage af – det er nemlig kutyme at efterlade skoene udenfor på hellige steder. 

VIL DU HØRE MERE OM KYOTO?

53 89 39 90info@japan-rejser.dk