Japan onsen: Kobl af i japanske bade

Japan er et skattekammer, der gemmer på kulturhistoriske juveler. Men det spektakulære land i Asien rummer også mange små diamanter med fordybelse og afslapning til rejsende, som hungrer efter ro og selvforkælelse.

Du kan ikke sige Japan uden også at sige onsen. Japan og onsen hænger ganske enkelt sammen som sushi og ris – og en tur i de japanske bade må du ikke snyde dig selv for.

Bliv her klogere på Japans onsen, når vi tager dig med en tur i de beroligende, varme bade.

Onsen - Japans varme kilder

Onsen er et japansk udtryk for varme og naturlige kilder, der giver dig mulighed for at bade i vand fra de underjordiske kilder. De naturlige kilder ligger spredt i alle regioner over hele Japan og er populære for japanere såvel som turister.

For både lokale og besøgende valfarter til de varme kilder for at nyde en beroligende stund – og du kan bade både indendørs og udendørs. De fleste onsens er i dag kønsopdelte, så mænd og kvinder bader adskilt fra hinanden, men du kan også finde en onsen, hvor mænd og kvinder bader sammen.

Der er flere forskellige typer af varme kilder. Det underjordiske vand er efter sigende fyldt med naturlige mineraler – og det er dem, der adskiller kilderne fra hinanden. Mineralerne indeholder forskellige egenskaber, der er godt for helbredet. Nogle giver smukkere hud, mens andre forbedrer blodcirkulationen.

Fælles for dem alle er dog, at de har en beroligende effekt på både krop og sjæl.

Forkæl dig selv med et besøg i de varme bade, som du finder i vaskeægte japansk stil i ryokans, der er Japans svar på traditionelle kroer.

Onsen adskiller sig fra sento

Leder du efter et dyp i de varme bade, kan du også finde det i flere offentlige badehuse, der hedder sento.

Men mens onsen er varme bade fra kilder langt under jordens overflade, er sento i stedet offentlige badeanstalter med opvarmet vand, der ikke stammer fra de underjordiske kilder.

Dog er oplevelsen helt den samme, men der er dog den grundlæggende forskel, at vandet stammer forskellige steder fra.

God onsen-etikette: Disse 5 regler skal du huske

Når du vil opleve de varme bade, er der dog et regelsæt, du skal følge. Her følger fem regler, som gør dig klar til at hoppe i det beroligende vand og nyde en stille stund.

1. Pas på med tatoveringer

Tatoveringer er ilde set i Japan, og derfor er de også sjældne blandt det japanske folk. I dag kæder japanere stadig tatoveringerne sammen med deres forhenværende status og opfattelsen af, at det kun er yakuza, den japanske mafia, der har tatoveringer, er stadig udbredt i Solens Rige.

Japanere ser med andre ord tatoveringer som et negativt udtryk for kriminalitet – og det er problematisk for fællesskabet, der er grundstenen i det japanske samfund.

Har du derfor udsmykket kroppen med det permanente blæk, kan din onsen-oplevelse blive besværlig. Flere steder nægtes besøgende med tatoveringer adgang, men der findes også onsens, der er mere moderne anlagt og både accepterer mindre og større tatoveringer.

2. Væk med badetøjet

Når du bader i Japans onsen er badetøj som udgangspunkt bandlyst. Det er også grunden til, at de fleste onsens er opdelt efter køn.

Det kan være grænseoverskridende at sidde i de varme bade uden en trevl på kroppen, men du skal ikke frygte nysgerrige blikke – for i Japan er det en uskreven regel, at de badende lokale og besøgende ikke stirrer.

Læg alt dit tøj og dine ejendele i et garderobeskab i omklædningsrummet og fortsæt til bruserne.

3. Vask dig omhyggeligt

På samme måde som i svømmehaller i Danmark skal du vaske dig grundigt, før du springer i de varme bade.

I vaskeområdet er brusere, en balje og en lille skammel. Den skal du sætte dig på, når du vasker dig. Under vaskeritualet skrubber du dig grundigt med sæbe og en lille klud og hælder vand i din balje, som du jævnligt kan skylle kluden i. Til sidst skyller du alle sæberester, skidt og snavs af med bruseren.

Begynd ikke at barbere ben, armhuler og intimområder og klip heller ikke negle i bruseområdet. Det er ikke velanset, mens du vasker dig. Har du langt hår, så sæt det op – det må nemlig ikke komme i de varme bade.

4. Brug håndklæderne rigtigt

I de fleste onsens får du udleveret to badehåndklæder under dit besøg. Med det store badehåndklæde tørrer du dig, inden du går i de varme kilder – du går ikke bare drivvåd fra bruseren og ud til badeområderne. Badehåndklædet efterlader du i omklædningsrummet.

Det lille håndklæde bruger du til at dække dig med, når du går mellem de forskellige varme bade for at afskærme let. Efter du har ladet dig glide forsigtigt ned i det varme bad uden at sprøjte på andre badende gæster, folder du det lille håndklæde sammen og lægger det på hovedet – det må ikke ramme vandet.

Så er det tid til afslapning.

5. Glem ikke væske

De varmeste bade i onsens er omkring 42 grader varmt. Det giver sved på panden, og derfor er det vigtigt, at du husker at drikke godt med vand. Får du ikke stabiliseret din væskebalance, kan du blive dehydreret, så du bliver både svimmel og utilpas.

Sid heller ikke for længe i de varme bade, men veksl mellem de varme og køligere bade.

Her finder du 5 af Japans mest populære onsens

På din rejse til Japan kan du ikke tage hjem uden at fylde oplevelseskufferten med et besøg i en onsen. Men der er mange forskellige onsens rundt om i Solens Rige, så hvilken skal du vælge?

Du får her 5 forskellige bud på skønne onsens i Japan.

#1 Hakone Onsen – Japans populære onsen-resort

Tag til Hakone, hvis du vil nyde et mekka af varme kilder. Området er et af Japans mest populære resorts af varme kilder, som du kan nyde i smukke, maleriske omgivelser i de skovbelagte dale i Lake Ashinoko.

De betagende naturomgivelser har gjort Hakone til en af de mest besøgte varme kilder i flere århundreder.

Ved indgangen til Hakone-området ligger Yumoto, der er Hakones mest kendte onsen. Det skyldes den lange historie, de mange bade og vandets høje kvalitet.

Overnat i en ryokan og nyd de tilhørende varme kilder. For overnattende gæster er det gratis at benytte de varme bade, men besøger du i stedet badet som en dagsudflugt, betaler du omkring 500-2000 yen, svarende til 30-115 danske kroner.

Vil du opleve de mange historiske og populære varme kilder i Hakone, kommer du let dertil fra Tokyo.

#2 Kusatsu Onsen – helbredende egenskaber

Lider du af gigt? Døjer du med psoriasis? Eller har du en anden sygdom? De varme underjordiske kilder i Kutsatsu Onsen er kendt for deres kvalitetsvand, der har ry for at kunne kurere enhver sygdom – bortset fra hjertesorger.

Det gør også Kusatsu Onsen til en af de mest populære varme kilder i Japan. Kusatsu har gennem flere århundrede været kendt som en varm kilde, og dens popularitet stammer helt tilbage fra 1800-tallet, hvor den tyske læge Erwin von Baelz anbefalede sine patienter Kusatsu for de helende egenskaber. 

Vandet i den varme kilde er så varmt, at det kræver en speciel blandingsprocedure at nedkøle det – uden at ødelægge mineralerne i vandet. Og derfor tilsættes de varme kilder ikke bare koldt vand. Den specielle og ældgamle metode kaldes yumomi, og du kan være heldig at se japanerne udføre den en gang imellem.

I Gunma Prefectures bjerge ­– 1200 højdemeter over vandoverfladen – ligger Kusatsu. Derfor er der også rig mulighed for at stå på ski om vinteren og nyde de varme bade efter en dag på løjperne. Hele året rundt kan du hike og nyde de varme bade.

#3 Ginzan Onsen – dyk ned i et japansk vintereventyr

Træbelagte og historiske ryokans troner side om side ved Ginzan-floden i det populære område med varme kilder i Ginzan Onsen. Her kan du få en særlig oplevelse i en af Japans smukkeste onsen-byer.

Besøg Ginzan Onsen, når knirkende snedyner beklæder området. Vinteren er hovedsæson for området, der er perfekt for dig, som gerne vil prøve kræfter med udendørs vinterbadning.

Kontrasten mellem det varme vand, der dækker den nederste del af din krop, og den kolde, forfriskende luft i dit ansigt og øvre del af kroppen giver et helt særligt rush.

De kunstværdige omgivelser med det beroligende vand, der oplyses af strålende gaslamper, skaber en helt unik atmosfære, som var du med i et japansk vintereventyr.

#4 Yumoto Onsen – bladguld i oktober

Damp hæver sig op fra små åbninger i undergrunden og en diskret lugt af svovl hænger i luften i onsen-byen Yumoto. Den er en del af Nikko National Park og ligger lige ved siden af varmtvandsfloden Lake Yunoko. Nord for byen ligger Yunodaira Marsh, hvorfra boblende varmt vand står op fra jorden.

I området ligger små charmerende ryokans som perler på en snor. Alle med varme kilder spækket med mineraler, der giver huden en prikkende og fornyende fornemmelse.

Oplev, hvordan efteråret omfavner dig med varme, gyldne farver fra trætoppene. Yumoto er især et besøg hver i midten af oktober, hvor områdets populære efterårsnuancer står i fuldt flor. Det er særligt det, der gør Yumoto Onsen til noget helt specielt.

#5 Beppu Onsen – Japans onsen-hovedstad

Beppu er et af de bedst kendte og mest populære onsen-områder i Japan – faktisk er det kendt som den japanske hovedstad for varme kilder. Området har hele otte kilder, der tilsammen producerer mere vand fra varme kilder end nogen anden onsen-by i Japan.

Gå ikke glip af en tur i sandbadet med naturligt varmt sand overalt på din krop, nyd et beroligende dampbad, og forkæl din hud i et lunt mudderbad. Beppu adskiller sig særligt fra andre onsen-områder takket være sit udvalg af forskellige badtyper, der giver dig og dine sanser forskellige oplevelser.

HAR DU SPØRGSMÅL TIL VORES REJSER?

53 89 39 90info@japan-rejser.dk