Efterårets eftertragtede madvarer
Det er et must at prøve de sæsonbetonede madvarer, der hører sig til, når verden er klædt i smukke, rødbrune nuancer, Få indblik i tre klassiske japanske retter, der er særligt gode i efteråret – og som er japanernes egne foretrukne råvarer.
Grillet sanma: Efterårets fisk nummer et
Fisk spiller en kæmpe stor rolle i det japanske køkken, og der er fisk for hver sæson. Sanma er en delikat fisk, som direkte oversat betyder “efterårs-sværdfisk” på grund af hovedet, der har form som et sværd.
Derfor vil du uden tvivl støde på den slanke, sølvfarvede fisk, hvis du rejser rundt i Japan i september. Det er en yderst aromatisk og fed fisk, som ofte bliver grillet, så den er helt sprød udenpå og lækker mør indeni. Den fås oftest med krydret misosuppe og ris til.
Yakiimo – søde kartofler i streetfoodversion
Yakiimo er ikke bare søde kartofler – det er en legende i storbyens gader og stræder.
I tidens løb er snacken blevet solgt direkte fra en vogn, der kører rundt i byen akkompagneret af en særlig Yakiimosang. Nærmest som en japansk Hjem Is-bil.
Det søde snack består af grillede søde kartofler, som er helt møre og bløde. Den velsmagende snack er desuden smuk at se på, da kartoflen har en lilla farve udenpå og orange indeni.
De gammeldags vogne står i skarp kontrast til storbyens højteknologiske udtryk, og der bliver da også færre af dem – så hvis du spotter én, så snup en sød kartoffel, der har status som kulturarv i landet.
Smagfuld sake i september
Nyd den verdensberømte, japanske specialitet sake til din friskfangede sushi – et must, når du er i Japan.
Sake betyder slet og ret “alkohol” og er en gæret risvin med en alkoholprocent på omkring 15-20 procent. Der findes et utal af varianter, og de kan smage meget forskelligt fra egn til egn eller bryggeri til bryggeri.
Hold øje med efterårets varianter kaldet hiyaoroshi og akiagari, hvis du befinder dig i Japan i september. Begge varianter er brygget i vinteren og har derfor fået lang tid til at gære og få den perfekte smag.
Du kan både få de særlige saketyper som en velskænket drink på barer og restauranter, men du kan også finde dem i lokale vinbutikker.
Hvordan er vejret i september?
Septembervejret i Japan er en blandet affære – både på grund af landets store diversitet fra nord til syd, men også, fordi måneden markerer overgangen fra sommer til efterår.
Gennemsnitstemperaturen ligger på 23 grader til 28 grader.
Tyfonsæson: Hvad skal du være opmærksom på
Det er vigtigt at have i baghovedet, at september kan byde på tyfoner. Tyfoner er kraftige hvirvelstrømme med orkan, regn og torden, som kan opnå en størrelse på 200-500 km i diameter.
Japans tyfonsæson varer fra sidst i august og det meste af september, men mest i starten af måneden, da anden omgang af regntiden falder her.
Derfor er det essentielt, at du er fleksibel, når du rejser i det tidlige efterår. Særligt, hvis du rejser meget rundt i landet, da offentlig transport kan være aflyst, mens stormen står på.
Kraftige tyfoner kan vare et par dage, og det er derfor anbefalelsesværdigt at blive inde på dit hotel eller overnatningssted. Lad det indgå som en del af din oplevelse og tag et kig ud på naturens fascinerende kræfter – i tryg afstand fra dit lune hotelværelse.
Fra kulinariske eventyr over enestående events til store naturoplevelser: En rejse til Solens Rige i september byder på et begivenhedsrigt miks af det hele. Rigtig god fornøjelse.