Japansk madkultur: Friske råvarer og fantastiske smagsoplevelser
Mange forbinder Japan med sushi. Men selvom det lille runde mesterværk er en fantastisk spise, består japansk mad og madkultur af meget mere. En tur til Japan byder på et væld af kulinariske oplevelser - uanset hvor i landet du bevæger dig hen.
Læs med her og få et indblik i det japanske køkken - samt en oversigt over, hvilke retter du bare må smage under dit besøg.
Fuld knald på smagene
Japan har en af verdens højeste middellevetid. Dette hænger ikke usandsynligt sammen med den japanske madkultur. Det japanske køkken er kendt for dets brug af friske råvarer og store mængder fisk.
Den japanske befolkning har dog ikke altid spist så sundt som i dag. Førhen bestod kosten mest af ris, misosuppe, syltede grøntsager og urter. I dag er proteinerne en større del af det japanske køkken. Dette betyder også fuld smæk på umami, som vi forbinder med køkkenets velsmag.
De vigtigste smagspræparater i det japanske køkkenet omfatter:
- Shoyu (en japansk soyasauce)
- Katsuobushi eller bonitflager (tørret og røget bugstribet tun. Bruges i dashi som danner grundlag for mange bouilloner)
- Miso (fermenteret sojabønner)
- Nori Tang
- Komezu (riseddike)
- Ristet sesamolie
- Tørrede shiitakesvampe
- Furikake (et krydderi)
Det er disse smage, der gør det japanske køkken til et af de mest karakteristiske. Og du vil med garanti støde på dem, når du besøger landet.